top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

210 річниця від дня народження Тараса Шевченка


Березень в Україні часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні Великий Кобзар приходить до нас і щороку новим, неповторним.

Напевне, в Україні не знайдеться жодної людини, яка у своєму житті хоча б раз не перегорнула сторінок «Кобзаря» Тараса Шевченка. Творчість цього поета можна не любити, можна критикувати, а можна ставитися до неї із великою любов'ю... У будь-якому випадку байдужим вона не залишає нікого.

У чому ж феномен нашого великого митця? Чому і сьогодні, майже через 200 років після його смерті, твори, написані Великим Кобзарем, хвилюють, навчають, тривожать душі?

Тарас Шевченко є беззаперечним символом чесності, правди і безстрашності, великої любові до людини та Неньки України. Вся творчість Великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята ненавистю до ворогів і гнобителів українського народу. І саме тому його слова є особливо актуальними в наш час.

     Поезія Тараса Шевченка була могутньою і грізною зброєю в бойовому арсеналі наших дідів та прадідів, вона кликала до боротьби, вселяла смертельний страх у ворогів…:

«…вставайте

Кайдани порвіте

І вражою злою кров’ю

Волю окропіте».

Ці рядки знаменитого Шевченкового «Заповіту» повинні запалити, загартувати й нашу волю до боротьби, зміцнити віру в краще майбутнє Неньки України, адже майбутнє її – в наших руках.

До творчості Шевченка, здається, звертаються всі і всюди: вислови з його віршів і поем знаходимо на просторах інтернету, на рекламних баннерах, навіть в політичніх кампаніях! Його слова ось уже двісті років супроводжують український народ. В них українці черпають натхнення, знаходять розраду й пораду, допомогу, щодо них українці дискутують, їх не перестають обговорювати й тлумачити.

Слова Великого Кобзаря давно стали афоризмами і багато з них українці навіть знають напам’ять. Наведемо декілька найбільш відомих:

  • Борітеся — поборете. Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!

  • В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля.

  • Якби ви вчились так, як треба, то й мудрость би була своя.

  • Учітесь, читайте, і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь.

Ці слова стали афоризмами не просто так, а саме тому, що є актуальними в усі часи. В них заключаються ознаки менталітету українців. Поезія Тараса Шевченка залишається сучасною завжди і так буде й у майбутньому.

Як весна оновлює природу, так само поезія Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесними і милосердними, щиро любити свій народ, свою Україну.

Сьогодні в нашому закладі в онлайн-форматі пройшли Шевченківські читання «Шевченко в моєму серці» для учнів усіх класів. Тротягом заходу лунали такі вірші:

«І вам слава, сині гори...»

«Садок вишневий коло хати»

«Тече вода з під явора»

«Реве та стогне Дніпр широкий»

«Зацвіла в долині червона калина»

«Село! І серце одпочине...»

«Встала весна»

«Світає, край неба палає»

«І барвінком і рутою»

«Зоре моя вечірняя»

«Заповіт»

«Іван Підкова»

«Мені тринадцятий минало»

«По діброві вітер віє»

«Сонце гріє, вітер віє»              

«Попрощалося ясне сонце»

«За сонцем хмаронька пливе»

«Сонце заходить, гори чорніють​»

Уривок з поеми «Княжна»

Балада «Тополя»

«Мені однаково, чи буду...»

«І досі сниться: під горою»

«Україна буде жити» (до Шевченка) Юлія Хандожинська 

«Кавказ»

«Тарас Шевченко – Полякам»

«Не завидуй багатому»

«І небо невмите, і заспані хвилі»

«Доля»

«У нашім раї на землі»

Поема «Сон» («У всякого своя доля...»)

«Катерина» (уривки)

«І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в украйні і не в украйні моє дружнєє посланіє»

«Тополя» (фрагмент)

«Думка»

Володимир Самійленко «На роковини смерті Шевченка»



42 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page