top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

31 травня - Всесвітній день без тютюну


Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається  Всесвітній день без тютюну. Метою цього дня є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн вбиває майже половину тих, хто курить. Щороку від хвороб, спричинених курінням, у світі помирає майже 9 млн. людей, з них 1,2 млн - пасивні курці. За даними ВООЗ, внаслідок хвороб, спричинених вживанням тютюну та нікотину,  в Україні  щороку вмирає 130 тисяч людей.

Гасло цьогорічної антитютюнової кампанії: «Захистити дітей від втручання тютюнової промисловості».

Цього року ВООЗ та активісти у галузі охорони здоров'я з усього світу знову об'єднають свої зусилля для інформування громадськості про згубний вплив тютюнової індустрії на молодь, на підтримку зусиль, покликаних покласти край появі тютюнових виробів, спеціально орієнтованих на молодь. Він стане для молоді, розробників політики та активістів у сфері боротьби проти тютюну у всьому світі платформою для обговорення цієї проблеми; вони зможуть закликати уряди країн вжити заходів для того, щоб захистити молодих людей від маніпуляцій тютюнової індустрії. За останні роки показники куріння знизилися завдяки неймовірним зусиллям активістів та організацій, які ведуть боротьбу проти тютюну, проте для того, щоб захистити цю вразливу категорію населення, все ж таки потрібні додаткові зусилля.

За даними ВООЗ, у всьому світі тютюн у тій чи іншій формі вживають щонайменше 37 мільйонів молодих людей віком 13–15 років. У Європейському регіоні ВООЗ тютюн використовують 11,5% хлопчиків та 10,1% дівчаток віком від 13 до 15 років (загалом – 4 мільйони осіб). Тому тютюнова індустрія націлилася на молодь.

Вживання тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров'я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов'язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні - можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну можна вважати також хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.

Вживання тютюну є однією з найбільш серйозних небезпек для здоров'я, що виникали в світі. Воно щорічно призводить майже до 7 мільйонів випадків смертей, з яких понад 6 мільйонів - серед споживачів і колишніх споживачів тютюну, і більш 890 000 - серед оточуючих їх людей, які не палять, але піддаються впливу вторинного тютюнового диму.

Давайте усі разом замислимося над шкідливими звичками, які підстерігають на життєвому шляху кожну людину, що здатні погіршити наше життя! Кращий спосіб боротьби з тютюнопалінням – ніколи не пробувати  сигарети.


Закликаємо переглянути відеоролики про пагубний вплив різного роду паління:

Дим - невидимий вбивця (дівчинка) - https://drive.google.com/file/d/1SsP8BkZVpVKF6yUfCUBI00iRNlq57IU_/view?usp=sharing

Дим - невидимий вбивця (немовля) - https://drive.google.com/file/d/1utyL-nCuImRVyYyb_jPVjJ2vvRhCJ97p/view?usp=sharing

Куріння кальяну вбиває - смерть у мундштуку

Куріння кальяну вбиває (чашка)

"No Smoking Friendly. Захистіть своє здоровя, доки…" - https://drive.google.com/file/d/1Af4dk-XVYfGxsstegtaGOI8pDMSunEij/view?usp=sharing


У нашому закладі були проведені інформаційні онлайн-хвилинки на тематику шкідливого впливу тютюнопаління на організм людини, а також розіслано вищезазначені відеоролики у батьківські та учнівські групи 8-11 класів.

18 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page