top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років


Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Ми приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.

Дата 8 травня 1945 року має величезне історичне значення для всього людства. Це день, коли нацистська Німеччина, яка розв'язала найжахливішу війну в історії людства, капітулювала і підписала акт про беззастережну капітуляцію перед антигітлерівською коаліцією. Цей день ознаменував собою остаточну перемогу над фашизмом і нацизмом, які несли смерть, руйнування та поневолення мільйонам людей по всьому світу. Саме цього дня було покладено край найкривавішій та найжорстокішій війні, відомій людству - Другій світовій війні.

Для мільйонів людей, які пережили цю війну, 8 травня став символом надії, звільнення та відновлення миру в Європі. Цей день навічно увійшов в історію як день тріумфу людського духу, мужності та жертовності. Він нагадує нам про ціну, яку сплатили наші предки за свободу та мир, і спонукає нас бути пильними, щоб подібні трагедії ніколи не повторилися.

Для України війна почалася 1 вересня 1939 року з нападу нацистської Німеччини на Польщу. Того дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста.

Друга світова війна тривала шість років. Україна в цій війні відіграла надзвичайно важливу роль. Мільйони українців зі зброєю в руках стали на захист Батьківщини. Вони брали участь у ключових битвах та операціях війни, ставши одним із ключових бастіонів антифашистської боротьби.

Цього дня по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам’ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих – незабутній.

Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими.

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Ця боротьба триває щоденно і ми не маємо права програти, бо, як і багато років тому, захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє.

Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян.


В закладі до цієї пам'ятної дати пройшли:

  • патріотично-виховний урок «Мак, як символ пам’яті», тематичні години «Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна», «8 травня - День пам'яті та примирення», перегляд фільмів на військово-патріотичну тематику.



  • покладання квітів до меморіалу та відео "Пам'ять єднає покоління" (освітньо-консультаційний пункт)




22 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page