top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

Заняття для вчителів з практичним психологом закладу


Ментальне здоров’я – це не лише відсутність розладів, а й внутрішні ресурси для того, аби активно жити, реалізувати свої здібності, працювати, піклуватися про інших, пам’ятаючи й про себе. Ментальне здоров’я є невід’ємною частиною щасливого життя. Здатність отримувати задоволення від життя — основна риса ментально здорової людини.

Під час весняних канікул практичним психологом закладу Галиною Коноваленко були проведені заходи з педагогічними працівниками на підтримку та збереження ментального здоров’я.

Перший захід «Улюблений ранковий напій» відбувся в онлайн-форматі.  На цьому заході вона поєднала дві методики: перша техніка - улюблений ранковий напій, друга техніка - усвідомлене пиття, техніка на заземлення. Було поставлено  дві мети: перша мета - надати мотивацію до роботи, усвідомлення власних професійноособистісних потреб і друга - навчити вчителів техніці заземлення, одного зі способів бути «тут і зараз».



Постійний стрес, у якому живуть українці, «з'їдає» внутрішні ресурси, і на сьогодні дуже актуальним є питання, як його поповнити. Стан «я в ресурсі» — це наявність сил та енергії для ефективного розв'язання поставлених питань, досягнення цілей.  На психологічному рівні — це гарний настрій, впевненість у собі, прагнення реалізувати свої бажання та плани. У кожної людини, зазвичай, є свої способи подолання стресових ситуацій, свої способи оновлення і пошуку ресурсів. Але інколи буває так, що на дану проблему задіяні методи не допомагають, і тоді ситуація може стати критичною, може відбутися зациклення.  Тоді треба шукати нові ресурси, які допоможуть особистості. Цим ми і займалися на тренінгу пошуку ресурсності для вчителів, який пройшов в освітньо-консультаційному центрі.

За допомогою казкотворчих технологій практичний психолог познайомила вчителів із проєктивною технікою роботи з ресурсами особистості     «BASIC Рh»  Мулі Лахада. Завдяки формуванню казкової історії, яку вчителі малювали і створювали у своїй голові, можна зрозуміти,  яку стратегію кожен із них обирає при вирішенні критичних ситуацій, наскільки сильно може концентруватися на своїй меті, чи вміє підбирати ресурси до досягнення цієї мети, чи правильно визначає перешкоди. Так само ця техніка визначила основні стратегії поведінки при критичних ситуаціях. Крім того, при ознайомленні з моделлю «BASIC Рh» вчителі дізналися і про інші способи використання ресурсних каналів розвинених у них.  А також вчилися використовувати інші канали ресурсності. Модель «BASIC Ph» дає можливість зрозуміти, що стрес можна долати різними способами. Також демонструє, що всі люди долають стрес по-різному. Саме тому немає універсальних способів долання стресу, не може бути і універсальних порад щодо поведінки в стресових ситуаціях. Але, чим більше в нас способів подолання кризисних станів, тим більше ми адаптовані до змін, швидше будемо відновлюватися, будемо більш цілеспрямованими і ментально здоровими.

  Завершилася зустріч у приємній атмосфері «невимушеного» спілкування з чашечкою ароматного чаю чи кави та улюбленими солодощами.



21 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page