top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

Заняття з елементами тренінгу в рамках програми «Ти як?» - «Терапевтичний метод сторітелінгу: вигадування фантастичних історій»


На цьому тижні практичний психолог закладу провела в освітньо-консультаційному пункті з учнями 8-11 класів заняття з елементами тренінгу в рамках програми «Ти як?». Цього разу було використано метод сторітелінгу. Учні-підлітки створювали власний світ і рятували його від дракону. Таким чином вони намагалися знайти оптимальну стратегію реакції та поведінки на психотравмуючі ситуації. Емоційна розповідь вигаданої тобою історії передає настрій та психологічний стан оповідача, та  викликає певні емоції у слухачів, емпатії, толерантності і можливості по-іншому подивитися на проблеми.

Будь-яка історія певною мірою відтворює внутрішній світ оповідача, тому стає ще і інформативною для психолога. Дає можливість побачити негативні психологічні стани особистості, і шляхом запитань та програвання інших варіантів - змінити його.

Аналіз вигаданої історії дозволяє зорієнтуватися, наскільки важко підлітком переживаються проблеми, чи багато їх у нього, чи пов’язані вони з родиною або соціальним оточенням; дізнатися про ступінь готовності до вирішення проблем та можливі сценарії й стратегії їх вирішення.

Так особливе місце в цій історії було у дракона. Його образ вказує на проблеми, крім того дракон є символом смерті та відродження.  Кожен із підлітків по-своєму бачить дракона, тобто проблему.  У одного - це внутрішній конфлікт між світлом і темрявою, "Я- хороший", " Я- поганий" про сили несвідомого, які можуть бути використані для досягнення як творчих, так і руйнівних цілей.  Для інших дракон допомагає дорослішати, змінити себе.  А декого вчить розвивати свої індивідуальні таланти, щоб бути більш незалежним, щоб навчитися любити, приймати любов.  Наш образ дракона допоміг нам  зібрати свої внутрішні сили, успішно протистояти нав’язуваному психологічному програмуванню і позбутися від тиску негативної інформації, що завдають душевного болю.



22 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page