top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

Марафон Різдвяних свят

Оновлено: 14 вер.


13 січня, напередодні Нового року за старим стилем всі християни відзначають День Приподобної Меланії. Цей день в народі називають «Щедрівка». Ввечері хлопці та дівчата перевдягаються в маскарадні костюми і ходять від хати до хати, співають щедрівки, віншують, бажають господарям щедрого Нового року, пересипаючи все гумором та жартами, розігрують театралізоване обрядове дійство. Центральною фігурою в обрядовому дійстві є Коза – символ достатку, щедрості і родючості.

Із плином часу обряд утратив свою первісну магічну функцію і трансформувався в народну пародійно-гумористичну виставу. Крім центральної зооморфної маски Кози, в ній діяло багато побутових персонажів: Меланочка, Дід, Баба, Лікар, Жандарм, Єврей, Циган, Циганка, Турок та ін.

Учні та вчителі закладу, які знаходяться на території нашої громади, організували та доєдналися до марафону «Калейдоскоп Новорічних та Різдвяних свят незламної Святогірської громади». Під час заходу діти щедрували, меланкували та «Козу водили», а в кінці отримали подарунки.

Щедрий вечір, добрий вечір-

І дорослим, і малечі!

Щастя, радості, любові,

Щоб завжди були здорові.

І багаті, і веселі,

І надворі, і в оселі.

Щоб Господь оберігав,

Вам усе потрібне дав.

Щоб наша держава Цвіла й багатіла Та місце достойне У світі посіла Бо ми, українці Єдина країна

Розквітне держава

І зникне руїна.





14 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page