top of page
Пошук
Фото автораАнна Деткина

Чорнобиль. Трагедія. Подвиг. Застереження.


Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території колишнього Радянського Союзу. Потужний циклон переніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

Це особлива сторінка в історії не лише України, а й світу. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року – найбільша техногенна катастрофа за всю історію енергетики, вона змінила радіаційну обстановку на земній кулі, стала серйозним екологічним викликом, вплинула на долі і здоров’я мільйонів людей.

Аварія забрала життя тисяч людей і завдала непоправної шкоди екології. З того часу в цю дату в Україні щороку вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також шанують ліквідаторів наслідків аварії.

З метою вшанування подвигу, героїзму та мужності ліквідаторів Чорнобильської трагедії у закладі для учнів 1-11 класів пройшли:

- класні години: «Місто привид», «Чорний досвід Чорнобиля»; «Земля – наш спільний дім», «Чи завжди атом мирний?», «Чи є життя після апокаліпсису?»;

- історичний репортаж «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі», «Як працює ЧАЕС»;

- відеолекторій «Чорнобиль. Трагедія. Подвиг. Застереження».



Майстер-клас "Біла троянда - квітка відродження" (освітньо-консультаційний пункт)



Дякуємо за подвиг, і вічна пам`ять героям, що віддали своє життя у боротьбі з цією техногенною катастрофою!

І пам`ятаймо, що людське життя – безцінне, і будь-які експерименти та наукові впровадження перш за все мають бути безпечними для людства, для нашого майбутнього, для життя на планеті Земля.

Цей дощ – як душ … Цей дощ – як душ…

Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов’їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен, і прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ґанки.

Жив–був народ над Прип’яттю – і зник.

В Рудому лісі виросли поганки, і ходить Смерть, єдиний тут грибник…

Ліна Костенко. 2019

15 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page